maandag 1 april 2013

Schefflera actinophylla - Parapluboom

Schefflera actinophylla - Parapluboom

De Schefflera is bij ons bekend als kamerplant, men kent hem ook als Vingerboom.
In Nederland is hij tegenwoordig in vele cultivars verkrijgbaar. De boom die ik ga beschrijven heb ik gefotografeerd in Afrika. Hier is hij niet inheems, oorspronkelijk komt hij uit Australiƫ en Nieuw-Guinea. De Schefflera actinophylla heeft als synoniem Brassaia, deze benaming wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.
Hij behoort tot de Klimopfamilie (Araliaceae), herkenbaar binnen deze familie is het leerachtige blad. Nou kan men zeggen; De naam van Klimop is toch Hedera?
Dat klopt inderdaad, maar er zijn enkele verschuivingen geweest binnen de familienamen. Araliaceae betekent eigenlijk Araliafamilie, de Aralia kennen wij als Duivelswandelstok. Deze boom is een veel gebruikte plant in onze Hollandse tuinen. Zijn naam heeft hij overigens te danken aan de stekels aan zijn stam en het blad groeit alleen aan het uiteinde van de boom.
Schefflera actinophylla - Parapluboom

De Schefflera actinophylla heeft een spectaculaire bloeiwijze, net als de Aralia ook aan het einde van de stam. Schefflera is vernoemd naar een Duitse botanicus, genaamd J. Scheffler. Zijn tweede naam betekent, bladeren in straalvorm, dit heeft te maken met zijn parasolachtige vorm. De Nederlandse naam is dan ook Parapluboom, soms wordt de naam Octopusplant ook wel eens gebruikt. Het is een groenblijvende boom met lange veerachtige samengestelde bladeren. Opvallend is het frisgroene blad dat een felle glans over zich heen heeft. De bloemstengels staan in een krans aan het einde van de stam en zijn rozerood, de bloemstengel kan wel achthonderd bloemen bevatten. Bloemen worden bestoven door vogels die op de zoete geur af komen. Rijpe vruchten verkleuren naar donkerpaars en zijn een lekkernij voor vogels die op deze manier voor de verspreiding zorgen.

In delen van Amerika is het een veel voorkomende plant, niet iedereen is hier even gelukkig mee. De boom verspreidt zich vrij snel in dat klimaat, door de grote bladeren en bessen die op de grond vallen vinden zij de boom al onkruid.
Een ander kenmerk van deze boom is zijn ontzettend sterke wortelstelsel. Zo sterk dat riolen en wegen worden verwoest door de boom. Gelukkig heeft de boom een schitterende uitstraling en staat daarom niet op de lijst van schadelijke gewassen. De zaden van deze Schefflera zijn volop verkrijgbaar in Nederland, hoewel ik de plant zelf nog nooit ben tegengekomen in de tuincentra. Hij kan als kuipplant gebruikt worden, maar in de huiskamer voelt hij zich het meest op zijn gemak.
Geef hem wel voldoende water, maar hij zal helaas nooit gaan bloeien in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten