dinsdag 30 april 2013

Cassia of Senna

Cassia of Senna

Deze struik staat hoog op mijn lijst van favoriete planten. Er bestaan talloze soorten die door botanisten over de hele wereld zijn verscheept. Het is niet alleen mijn favoriete plant, maar ook van deze botanisten die dit geslacht in groten getale in hun oranjerieĆ«n hadden staan. Dit is de reden dat er verwarring in de naamgeving is ontstaan. Voorheen viel het geslacht Senna onder de Cassia’s en dat veranderde ook nog een aantal keer in het taxonomisch systeem. Tegenwoordig bestaat hier nog steeds enige onduidelijkheid over. De ondertitels van de foto’s benaam ik nu met Senna om het niet nog onduidelijker te maken, maar u kunt hier net zo goed Cassia onder lezen. Deze naamgevingen hebben mij vroeger ook op het verkeerde spoor gebracht. Ik was altijd blij verrast een bloeiende Cassia tegen te komen, totdat er een aantal jaar geleden ineens Senna onder stond.
S. occidentalis
S. alata
S. Alata
S. occidentalis
S. didymobotrya
S. didymobotrya





S. corymbosa





S. corymbosa





Zowel de Cassia als de Senna hebben de zelfde medische eigenschappen, namelijk het verhelpen van darmproblemen. Op internet is hier veel over te lezen en welke middeltjes van deze plant tegen welke kwalen er nu verkrijgbaar zijn. In het Grieks schrijft men Kassia dat ruikend naar kerrie betekent. Vooral aan de bast van de plant is dit goed te ruiken. Senna betekent heel iets anders in het Latijn dan de naam Cassia, namelijk doornachtige struik. Het geslacht, dus beide namen, behoren bij de Vlinderbloemigen (Fabaceae/ Leguminosae) en in de onderfamilie Caesalpiniaceae.
S. septentrionalis
S. septentrionalis


S. didymobotrya
S. didymobotrya
De meeste soorten bloeien met gele trossen aan het einde van de twijg, de bladeren zijn samengesteld. Na de bloei vormen zich peulen die in sommige gevallen eetbaar zijn. In een Afrikaans kookprogramma heb ik ze met de Tamarinde peul zien werken, de peul van de Senna heeft dezelfde smaak eigenschappen. Bij de juiste verzorging, voldoende water en mest, kan hij de hele zomer doorbloeien op uw terras. Wel is hij wind- en vorstgevoelig, beneden de tien graden krijgt hij het erg moeilijk. Bladluizen en rupsen zijn gek op deze plant, preventieve maatregelen hier tegen is de oplossing. Een fleurige bloeier die in vele soorten verkrijgbaar is, weer een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten