Magnolia tripetala – Paraplu Magnolia
De Magnolia struik of boom is een zeer oud geslacht, zij bevinden zich al miljoenen jaren op onze aardbol. Van de ongeveer honderdtwintig soorten is de Magnolia tripetala wel een uniek exemplaar. De naam Magnolia is vernoemd naar een beroemde Franse schrijver/ botanicus, Dhr. Pierre Magnol. Magnolia’s komen nu over de hele wereld voor, over het algemeen hebben wij de bladverliezende Aziatische soorten in onze tuin staan. De Magnolia tripetala is afkomstig uit de Verenigde Staten, hoewel mijn foto’s afkomstig zijn uit Praag en de Floriade in Venlo. Zijn tweede naam tripetala heeft met zijn bloem- of kroonbladeren te maken. Letterlijk betekent het eigenlijk met drie petalen
(bloembladeren), de bloem heeft zes of negen bloembladeren, dus altijd in drievoud.
|
Magnolia tripetala |
De Magnolia tripetala is een bladverliezende boom die vijftien meter hoog kan worden. Hij heeft lange glanzende bladeren die gegroepeerd staan in een parasolvorm. Vandaar dan ook de naam Paraplu Magnolia. Begin juni krijgt hij witte bloemen met paarsachtige meeldraden. Deze worden over het algemeen bestoven door keverachtigen. De bloemen hebben op afstand een onaangename geur waar de insecten op afkomen, van dichtbij schijnen ze lekkerder te ruiken. Net als alle Magnolia’s vormen de bloemen na de bevruchting een soort kegel. Deze opvallende roze kegel kan zo’n vijftien centimeter groot worden. Wanneer de zaden volgroeid zijn, barst de kegel open en komen de roze zaden tevoorschijn.
|
Magnolia tripetala |
Deze Magnolia soort is goed winterhard, maar is niet echt geschikt voor een kleine tuin. Het is een zeer snelle groeier, als hij op een vochtige, humusrijke grond staat. Oorspronkelijk groeide hij en nog in de bossen aan de oostkant van de Verenigde Staten, vandaar dat hij windgevoelig is. De bladeren beschadigen snel door de wind, worden bruin en gaan rafelen. Vooral door zijn excentrieke bloeiwijze en zijn grote bladeren geeft deze boom een exotisch tintje aan uw tuin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten