woensdag 24 april 2013

Lapageria rosea – Chileens Klokje

Lapageria rosea – Chileens Klokje

In de botanische tuin te Amsterdam kwam ik dit aparte plantje tegen. Het Chileens klokje komt uit Chili, om precies te zijn uit Patagonia. In dit gebied groeien overigens meerdere speciale planten, de Anarthrophyllum is hier een voorbeeld van.
De Lapageria is de nationale bloem van Chili en wordt daar Copihue genoemd.
Hij groeit in de bossen en zoekt klimmend zijn weg. Het is bekend dat de vrouw van Napoleon een groot plantenliefhebster was. Zij haalde vele planten uit verschillende gebieden naar haar tuin toe. De Lapageria is dan ook vernoemd naar haar, Tascher de la Pagerie, haar meisjesnaam. Hier in Nederland is deze plant verkrijgbaar als kuipplant en wordt al bekender. De Lapageria komt uit een kleine familie, namelijk de Philesiaceae. Hierin bevinden zich twee geslachten, de Philesia en de Lapageria. De Philesia heeft ongeveer de zelfde bloeiwijze, alleen is het geen klimmer.
Lapageria rosea


Het lijkt of de bloem van plastic is, dit komt door een wasachtig laagje over de bloem. Bloeien doet hij in de zomer en wordt hier bestoven door insecten.
De bloemen zijn hermafrodiet, dus zijn zowel mannelijk als vrouwelijk. Na de bloei krijgt hij lange ovale groene vruchten die eetbaar zijn. Door de ontbossing is de Lapageria vrij zeldzaam geworden en daarmee de vrucht ook. De vruchten werden veel verkocht als lekkernij, ze zijn sappig en hebben een zoete smaak. Verder is de plant wintergroen en kan zo’n vier meter hoog worden. Tegenwoordig zijn er verschillende cultivars van dit soort verkrijgbaar.
Bloem Lapageria rosea
Voor ons is de Lapageria alleen geschikt als kuipplant. Hij is niet winterhard, beneden de tien graden moet hij echt naar binnen. Plaats hem niet in de volle zon, maar het liefst in de halfschaduw. Hij groeit het beste in een humusrijke grond, het is een zuurminnende plant. Bijmesten is zeer belangrijk wat eigenlijk voor alle kuipplanten geldt. Gebruik wel een organische mest, deze mest blijft langer werken en bevat ook andere elementen die belangrijk zijn voor de plant. De Lapageria heeft wel een beetje hulp nodig bij zijn klimwijze, een klimrekje geeft hem voldoende ondersteuning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten