maandag 25 maart 2013

Salvia confertiflora – Rode Salie

Salvia confertiflora – Rode Salie

De Salvia kennen wij allemaal wel, wie heeft hem niet in de tuin, of gebruikt hem als keukenkruid. Er bestaan talloze soorten en cultivars van dit geslacht, wel meer dan negenhonderd. In de geschiedenis boeken komt de Salvia veel ter sprake, vooral de Grieken en de Romeinen beschreven dit kruid. Bij ons werd hij vooral bekend door de handelsrouten van de VOC. Het werd veel als ruilhandel gebruikt door Chinezen, in deze tijd kwamen er kisten vol ons land binnen. De naam Salvia heeft hij dan ook niet voor niets gekregen, het betekent genezend in het Latijn. Een oud gezegde; Degene die een Salvia in de tuin heeft zal niet sterven. Door zijn omvangrijke geslacht kan men de Salvia tegen komen als éénjarige, vaste plant en struikachtige. De Salvia is familie van de Lipbloemigen (Lamiaceae), andere geslachten uit deze familie zijn bijvoorbeeld de Lavandula, Mentha en Thymus.
Salvia confertiflora
Meestal kent men de Salvia als vaste plant die niet hoger wordt dan dertig centimeter. Daarom viel mij de Salvia confertiflora meteen op. Ik kon wel zien dat het een Salvia was, maar was verbaasd door zijn hoogte. Dit soort is inheems in Brazilië en kan wel vijf meter hoog en vier meter breed worden. Kenmerkend is zijn bloeiwijze, door zijn lange roodkleurige bloeiaren trekt hij gelijk de aandacht.
Zijn soortnaam zegt dit eigenlijk al, het betekent overvloed van bloemen.
De lichtrode lipvormige bloemen komen uit bordeauxrode bloemkelkjes en hebben een geel hartje. Typerend zijn ook de rode fluweelachtige haartjes op de bloemstelen. Bloeien doet hij in de zomer tot aan de vorstperiode en trekt dan de aandacht van veel bijen en vlinders. Het blad is ellips vormig en wordt zo’n zeven centimeter lang.
Bloeiaar Salvia confertiflora

Helaas is deze plant niet geschikt voor ons klimaat, wel als kuip- of potplant. Een tip die ik wel eens geef, plant hem met pot en al in de tuin, zodat hij er voor de winter makkelijk uit gehaald kan worden. Geef hem in de zomer voldoende water en voeding, door zijn uitbundige bloei heeft hij dit echt nodig. Verder is een beschutte plek noodzakelijk, het is een snelle groeier en heeft hierdoor ondersteuning nodig. Snoeien doet u als de plant naar buiten gaat en de groeiperiode in gaat, deze Salvia verhout snel en moet op het gestel gesnoeid worden. Hierdoor zal hij op de nieuwe scheuten bloeien en zijn lange bloeiaren behouden. Eigenlijk moet hij het zelfde behandeld worden als de Vlinderstruik (Buddleja) en hij wordt zo ook niet hoger dan anderhalve meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten