woensdag 1 augustus 2012

Mandevilla

Mandevilla (Latijns Amerikaanse Jasmijn)

In de laatste jaren is dit één van de bekendste kuipplanten geworden, veel mensen houden tegenwoordig wel van een tropisch tintje. Tuincentra verkopen hem veel met de naam “Sundaville” dat eigenlijk te maken heeft met de cultuurvariëteit, waar ik zelf nooit zo veel mee heb.De Mandevilla is bekend onder nog een naam, de Dipladenia. Waarom namen van planten in de loop der jaren veranderen is mij een raadsel en geeft veel verwarring. De naam Mandevilla is afkomstig van een Britse diplomaat en tuinman. Dipladenia betekend vrij vertaald: met dubbele klier, de bloeikelk is onderin iets geschubd dat ik eigenlijk niet echt kan zien.
Mandevilla splendens
Bloemen van de Mandevilla splendens
Om verwarring te voorkomen, houd ik het op de naam Mandevilla. Deze rijk bloeiende klimplant komt oorspronkelijk uit Centraal- tot Zuid Amerika. Door te wiegen, groeien van de stengel aan verschillende kanten, vind hij zijn steunpunten. Een tip voor de standplaats, liefst niet in de middagzon, geef hem voldoende water en als dank zal hij de hele zomer doorbloeien.

De Mandevilla behoord tot de Gentiaanbloemige in de subfamilie Apocynaceae (Maagdepalmfamilie), vooral door zijn langwerpige bladeren en groeiwijze. De bekendste in zijn soort is de Mandevilla splendens , die te herkennen is aan dikke brede bladeren en vooral te koop is in het rood en roze. Splendens heeft te maken met schitteren, waarschijnlijk vernoemd naar zijn blad die schittert door zijn waslaag in de zon of door zijn uitbundige bloeiwijze. Zijn wit bloeiende broertje (of zusje) is de Mandevilla laxa die een iets fijner blad heeft. Laxa betekend wijd of slap, hij heeft dan ook voldoende ondersteuning nodig. Mandevilla boliviensis staat bekend om zijn witte bloemen met een geel hartje.

Er zijn verschillende cultuurvariëteiten te koop op de markt, vooral in de bloeiwijze die uiteenloopt van wit naar roze en rood. Ook met de hartkleur van de trompetbloem zijn ze flink aan het experimenteren, witachtige  bloemen met een geel hartje of roze met een oranje hartje. Ze zijn al verkrijgbaar met gele bloemen en bontbladerige met bijna lila-achtige bloemen. Als u de donker rode soort wilt kopen, verwijs ik naar de oude naam Dipladenia sanderi ‘Sundaville Red’

Als laatste kan ik u melden dat overwinteren van de plant zeer moeilijk is, maar het is de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten