woensdag 10 december 2014

Dichorisandra thyrsiflora – Blauwe Gember

Dichorisandra thyrsiflora – Blauwe Gember

De Dichorisandra thyrsiflora heb ik veel gezien in vlindertuinen en in de tropische kassen van botanische tuinen. Hoewel deze plant erg op een Gember soort lijkt, behoort hij niet tot deze familie. Hij behoort tot de Commelinaceae (Commelinafamilie), bekende soorten uit deze familie zijn de Tradescantia en de Commelina, die ik eerder in een blog beschreven heb. De naam Dichorisandra heeft een leuke betekenis, letterlijk twee delen man. Deze geslachtsnaam heeft hij gekregen, omdat hij zes meeldraden heeft, waarbij er twee groter zijn dan de andere vier. Zijn soortnaam betekent letterlijk pluimbloem.
De Dichorisandra komt oorspronkelijk uit Zuid-/ Midden-Amerika en wordt veel geteeld voor bloemstukken. Hij kan drie meter hoog worden en heeft lange wortelstokken. Zijn glanzende lancetvormige blad staat spiraalsgewijs om de stengel heen. Aan het einde van de stengel staat de bloemknop. Als de bloemknop nog jong is steken er lange spitse bladeren uit om zijn knoppen te beschermen.
De bloem bestaat uit drie kelkbladeren, drie bloemblaadjes, waarvan de onderste wit is, zes gele meeldraden en een stamper. Niet alle bloemetjes bevatten een stamper, dit heet met een mooi woord andromonoecious. Deze bloeiwijze kende ik zelf ook niet, maar het betekent dat de bloempluim uit mannelijke en biseksuele bloemetjes bestaat. Na de bevruchting krijgt hij oranje bessen. Deze tropische plant met zijn diepblauwe bloeiwijze kan als kamerplant gehouden worden.

1 opmerking:

  1. Deze mooie plant komt bij ons in bloei, enwel met 2bloemknoppen, dus ben wel heel nieuwschierig naar de bloem etc.

    BeantwoordenVerwijderen