woensdag 23 juli 2014

Dichrostachys cinerea - Marubu Doorn

Dichrostachys cinerea - Marubu Doorn

Een struik die inheems is in Afrika is de Dichrostachys en ik heb hem gefotografeerd in Gambia. Hoewel hij inheems is in meerdere delen van Afrika, komt men hem tegenwoordig ook tegen in Azië, waar hij in de negentiende eeuw geïntroduceerd is. Wanneer men planten gaat gebruiken voor grootschalige landbouw in uitheemse gebieden loopt dit niet altijd zo goed af. Deze struik bijvoorbeeld wordt nu in Azië beschouwd als onkruid, omdat hij het daar te veel naar zijn zin heeft. Ook in Cuba wordt hij nu als bedreiging gezien van de flora en fauna en wordt daar scherp in de gaten gehouden.

De naam Dichrostachys betekent in het Grieks tweekleurige kwastachtige bloeiwijze. Zijn soortnaam komt uit het Latijn en betekent askleurig die verwijst naar zijn grillige bast. Er bestaan ongeveer twintig soorten van dit geslacht, de Dichrostachys cinerea is wel de bekendste. Over het algemeen plaatst men hem onder de familie Fabaceae, soms ook onder de familie Mimosaceae. Vooral door zijn Acacia/ Albizia soortgelijke kenmerken.

De Dichrostachys cinerea groeit tussen het struikgewas en kan enige droogte weerstaan. Ook is hij bestand tegen termieten, doordat hij bepaalde stoffen in zijn bast aanmaakt. Het blad is meervoudig geveerd, net als bijvoorbeeld de Acacia.
De bloemen bestaan eigenlijk uit twee delen, het bovenste deel is een lokkertje voor insecten en bevat geen vruchtbeginsel. Het onderste tweeslachtige deel bestaat uit meerdere stampers die elk tien meeldraden bevatten en hebben een gele kleur.
De bloemen zijn rijk aan nectar, hierdoor wordt de struik veel toegepast voor de honingproductie. Na de bevruchting ontstaan gekrulde peulen die na rijping door vee en andere zoogdieren van de grond worden gegeten. De struik is ondoordringbaar, vanwege zijn lange doornen, ook weer een Acacia eigenschap. Een andere eigenschap is dat zijn bast een pijnstillende werking heeft. Eigenlijk net als de Salix of Wilg, waar vroeger de salicine uit gehaald werd voor de bekende aspirine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten