woensdag 9 januari 2013

Rothmannia capensis - Kaapse Katjiepiering

Rothmannia capensis - Kaapse Katjiepiering

Deze aparte boom heb ik gelukkig nog kunnen fotograferen in Afrika, hij bloeit daar van december tot februari. Hij groeit aan de kust van Zuid-Afrika, zijn tweede naam zegt het al, capensis betekent dan ook ‘van de Kaap’. De Rothmannia hoort bij de Sterbladigenfamilie (Rubiaceae), het bekendste geslacht uit deze familie is de Coffea (Koffieplant). Hij is vernoemd naar Dr. Rothman en dit was een leerling van de bekende plantenkenner Linnaeus.
Rothmannia capensis
De Rothmannia is een groenblijvende boom en kan twintig meter hoog worden in optimale omstandigheden, gemiddeld wordt hij zo’n tien meter hoog. Opvallend is zijn half ronde kroon met glanzende groene bladeren. Jonge twijgen hebben een grijze kleur, oudere twijgen zijn donkerbruin. Deze oudere takken krijgen kleine scheurtjes, waardoor het onderliggende roze kleurige hout naar voren komt.

In zijn bloeiperiode krijgt hij roomwitte bloemen met paarse spikkels in het hart.
De paarse spikkels, ook wel honingmerken genoemd, zijn insecten- en vogellokkers. Na verloop van tijd kleuren de bloemen van naar geel naar donkerbruin. Deze boom wordt veel aangeplant in tuinen, omdat de bloemen een aangename zoete geur afgeven. Zelfs nadat de bloem helemaal verdroogt, blijft hij geuren. De vruchten van de boom zijn niet echt opvallend, zij zijn ongeveer acht centimeter groot. Deze harde ronde groene vruchten zijn eetbaar, maar niet echt lekker. Ze worden veel gegeten door apen en wanneer ze rijp zijn door vogels.
Bloem Rothmannia capensis
Het sap van de vruchten wordt nog steeds gebruikt tegen brandwonden en de vlezige wortels tegen reuma en lepra. In de winkels komt men het hout veel tegen als keukengerei, omdat het erg hittebestendig is. Jammer genoeg kan de Rothmannia niet tegen vorst en is in ons klimaat dan ook niet geschikt als kuipplant. Dat geldt overigens voor veel planten uit de Kaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten