woensdag 18 juni 2014

Arbutus unedo – Aardbeienboom

Arbutus unedo – Aardbeienboom

Deze struik heeft zijn naam niet te danken aan de lekkere zoete vruchten die hij draagt, zijn vruchten zijn namelijk niet echt lekker en zuur. Hij heeft zijn naam te danken aan de spikkelige rode vruchten die op aardbeien lijken. De soortnaam unedo heeft hij niet voor niets gekregen, het betekent één eten en wil zeggen als men één vrucht heeft gegeten er geen tweede meer van neemt. De geslachtsnaam betekent een struik met wrang smakende vruchten. De Arbutus unedo is afkomstig uit het Middelands-Zeegbied. Als men het wapen van Madrid bekijkt, ziet men een beer die tegen de stam van een Aardbeienboom aan staat. Er bestaan ongeveer vijf soorten van het geslacht Arbutus en hij behoort tot de Ericaceae, Heidefamilie.

De Arbutus unedo is een groenblijvende struik die vijf meter hoog wordt, er zijn oude exemplaren gezien van wel twaalf meter hoog. Hij heeft een grillige donkere bast, lancetvormige licht gekartelde bladranden met rode bladsteeltjes. Hij bloeit meestal laat in de zomer, zijn vruchten van de vorige bloei draagt hij dan nog.
De witte trosjes bloemen lijken sterk op die van de Pieris, eigenlijk ook op die van de Erica die beiden tot de Ericaceae behoren. De bloemen zijn hermafrodiet, de bloem bevat zowel mannelijke als vrouwelijke delen. Na de bevruchting vormen zich groene pikkelige balletjes die van geel naar later rood verkleuren. De kern van de vrucht is oranje en bevat veel zaden. Hij wordt bestoven door bijen, het nadeel voor de honing die hier uit voortkomt, is dat hij de wrange smaak met zich mee krijgt. De vruchten zijn wel eetbaar, maar niet lekker. Hij wordt wel gebruikt voor het maken van jam en als bestandsdeel in likeuren, vooral in Italië. Kenmerken van de plant hier in Nederland is dat hij matig winterhard is. Waarom dit zo beschreven wordt is mij een raadsel. Hoewel hij nog niet gebloeid heeft in mijn tuin, heeft hij wel de strenge winter van een paar jaar geleden overleeft met temperaturen van minus vijfentwintig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten