maandag 3 februari 2014

Euonymus nanus – Dwerg Kardinaalshoed

Euonymus nanus – Dwerg Kardinaalshoed

Een struik die wij hier in Nederland veel zien in bosschages, gemeenteperken en parken, is de Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts. Hier in Nederland is de Euonymus fortunei wel de bekendste als bodembedekker in de siertuin. Dit groenblijvende struikje is in talloze bonte variaties verkrijgbaar. De wilde variant die inheems is in de Benelux, is de bladverliezende Euonymus europaeus. Kenmerkend zijn, zijn rode herfstkleur en roze vruchten met oranje zaden die men tegen komt in een herfstwandeling door het bos. Er bestaan meer dan honderdtachtig soorten van dit geslacht, een kleiner soort die ik eruit wil pikken is de Euonymus nanus.















Allereerst de naam Euonymus, dit betekent gunstige naam. De naam is afkomstig uit de Griekse godsdienst, een misleidend verhaal dat niet op het kwade wil wijzen, maar alleen op het gunstige. Kort gezegd, de Euonymus is een zeer giftige plant, maar men wijst alleen op het mooie van de plant. De Euonymus is afkomstig uit de Bitterzoetfamilie of Kardinaalshoedfamilie (Celastraceae). Bijna alle soorten zijn winterhard en men komt ze overal ter wereld tegen.


De Euonymus nanus, Dwerg Kardinaalshoed, is een langzame groeier. Hij wordt over het algemeen niet hoger dan twee meter. In een gebergte tussen Rusland en Azië, het Altaj gebergte, waar nu nog steeds nieuwe plantsoorten ontdekt worden, is zijn oorspronkelijke habitat. In dit gebied kan het soms wel min veertig graden Celsius worden en dat geeft wel aan hoe winterhard hij is. Het is een groenblijvend struikje, maar laat zijn blad vallen als het extreem koud is. Zijn langwerpige blad groeit bijna evenwijdig aan de twijg. Hij bloeit in het voorjaar met een klein wit bloemetje. Na de bevruchting groeit dit uit tot een roze sterretje, bestaande uit vier zaad compartimenten. Hierin bevinden zich de typerende oranje zaden die zichtbaar zijn als het roze vruchtomhulsel open barst. Dit kleine Euonymus soortje is zeer geschikt voor ons klimaat en de kleinere siertuin. Tevens stelt hij weinig eisen aan de grond en kan zelfs op een schaduwrijke plek staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten