woensdag 15 januari 2014

Mangifera indica – Mango

Mangifera indica – Mango

De Mango, één van de bekendste zoete fruitsoorten van de wereld. Hoewel hij bijna in elk tropische gebied te vinden is en gekweekt wordt , komt hij oorspronkelijk uit Indië (indica), waar het tevens de nationale vrucht is. Dat hij nu overal ter wereld te vinden is, hebben we weer te danken aan de VOC periode. Voor sommige landen heeft de VOC niet veel goeds gedaan, voor mij en de plantenwereld daarentegen hebben zij veel planten ontdekt en verzameld. Voor de benaming van planten hebben zij ook een grote rol gespeeld, over het algemeen zijn deze Grieks en Latijn, maar soms komt men ook wel Spaans en Portugees tegen. De Mango heeft ook een stukje Portugees in zijn naam. Mangifera is afgeleid van Mannga, dat de Portugezen waarschijnlijk verkeerd verstaan hebben van de Tamil ’s die hier onrijpe vrucht mee bedoelen. Dus als ik het woord mangifera letterlijk vertaal, betekent het eigenlijk onrijpe vruchten dragend.
De Mangifera is afkomstig uit de Pruikenboomfamilie (Anacardiceae), bekende geslachten uit deze familie zijn bijvoorbeeld: Cotinus (Pruikenboom), Cashewboom (Anacardium), Fluweelboom (Rhus) en de Gifsumak of Poisen Ivy (Rhus radicans).
Een overeenkomst van deze geslachten is dat ze oliën produceren die irriterend kunnen zijn voor de ogen. Er bestaan bijna zeventig soorten van het geslacht Mango en van de Mangifera indica, de zoetste van allemaal, zijn ontzettend veel cultivars op de markt. Een ander bekend soort is bijvoorbeeld de Mangifera foetida, Stinkende Mango, die roze bloemetjes heeft, waarvan de vrucht iets zuurder is.
De Mangifera indica kan wel veertig meter hoog worden en dertig meter breed.
Hij heeft een zeer dichte kroon. Soms kan hij wel een leeftijd bereiken van over de driehonderd jaar. Zijn bladeren zijn langwerpig en worden zo’n dertig centimeter lang. Ze zijn glanzend groen, als hij nieuwe bladeren vormt lopen ze rood uit. Wanneer men de bladeren kneust, geeft deze de typerende mangogeur af. In het voorjaar vormt hij een pruikachtige bloemaar met duizenden kleine gele bloemetjes. Een klein deel van deze bloemetjes wordt bestoven. Als de vrucht, of eigenlijk steenvrucht uitgroeit, wordt de bloemstengel langer en hier komt de vrucht aan te hangen. Dit geeft veel sierwaarde aan de boom en geeft een apart gezicht. Over de vrucht hoef ik weinig te vertellen, dat hij veel gebruikt wordt in de keuken en zijn medicinale werking heeft. Heel Gambia staat vol met Mangobomen, ze worden tijdens de regenperiode geoogst en verder gebruiken ze daar het hout om meubels mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten