maandag 1 juli 2013

Tetrapanax papyrifer – Rijstpapierplant

Tetrapanax papyrifer – Rijstpapierplant

Een exoot die vroeger in de huiskamer stond en tegenwoordig veel in de tuin staat, is Fatsia japonica, of Vingerplant. Een geslacht uit dezelfde familie is de Tetrapanax die het in ons klimaat prima doet. Hij behoort tot de Araliaceae (Klimopfamilie), waaronder ook de Hedera, Fatsia en de Aralia vallen. Een andere bekende is de Panax, Ginseng, waar de Tetrapanax zijn naam aan over heeft gehouden. Tetra betekent in het Grieks vier en Panax alles genezend. In dit geval betekent zijn naam op Panax gelijkend. Van het geslacht Tetrapanax bestaan twee soorten, de Tetrapanax papyrifer en de Tetrapanax tibetanus. Zijn oorsprong vindt hij in China, waar ze van het merg van de stengel papier maakten. Zijn soortnaam zegt het al, van het Griekse woord papuros, papier leverend.
Tetrapanax papyrifer
De Tetrapanax papyrifer kan zes meter hoog worden, hier in Nederland wordt hij meestal niet hoger dan drie meter. Zijn handvormige bladeren worden soms wel een meter in doorsnee. Het blad vormt zich aan het einde van de stengel, als een bruin viltig uitlopertje komt hij tevoorschijn. Als het blad zich heeft ontvouwd, heeft het een frisgroene bovenkant en een wit behaarde onderkant. Zo kan hij zijn enorme blad beschermen tegen verdroging. In augustus vormen zich aan het einde van de bladschede bloeistengels. Aan deze stengels zitten witte ronde bloemen aan weerskanten. Na de bevruchting door insecten vormen zich zwarte vruchten.
Het liefst staat hij in de halfschaduw en niet te veel in de wind. Hij kan zo’n vijftien tot achttien graden vorst verdragen. In de winter sterft het blad af en alleen zijn stam blijft staan. Hij vermeerdert zich door zaad en door wortelstokken.
Denk hierbij wel bij de aanplant, hij kan zomaar een meter verder met een nieuwe plant beginnen. Voeding is belangrijk voor deze plant, zelf bemest ik de hele tuin ongeveer twee keer per jaar. Zorg ervoor dat hij in de warme zomerdagen voldoende water krijgt en houdt slakken uit zijn buurt.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de info,
    Groet
    Jaap Koopman (plantenveredelaar)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi. Welke plant is links van de papyrifer op de 1e foto (rood geel)?

    BeantwoordenVerwijderen