woensdag 10 juli 2013

Grewia occidentalis – Kruisbessie

Grewia occidentalis – Kruisbessie

Een struik die men veel tegen komt in de vlindertuin, is de Grewia. Vlinders vinden de bloemen zeer aantrekkelijk, hoewel de larven van een bepaalde vlinder verzot zijn op het blad. Van het geslacht Grewia bestaan ontzettend veel soorten, de Grewia occidentalis is de bekendste. Zijn naam heeft hij te danken aan een Engelse arts/ botanist, genaamd Nehemia Grew. Voorheen behoorde dit geslacht tot de Tilliaceae (Lindenfamilie), tegenwoordig behoort hij tot de Kaasjeskruidfamilie (Malvaceae), vanwege zijn gelijkenis in de bloei.
Stam Grewia occidentalis
Grewia occidentalis
De Grewia occidentalis is een struik die het bijna in elke habitat wel goed doet. Vandaar dat men hem in de zuidelijke delen van Afrika overal tegen komt, zowel in de Karoo, beboste gebieden als rotsachtige gebieden. De vruchten van deze plant zijn rijk aan vitamine C en hebben een hoog suikergehalte. Vaak worden de bessen rauw gegeten, of worden gebruikt in shakes en fruitsappen. Door het hoge suikergehalte van de vrucht, wordt er in sommige gebieden van Afrika ook wel bier van gebrouwen. De stammen worden vervaardigd als speren, wandelstokken en bogen, de bast wordt soms gebruikt als middel tegen onvruchtbaarheid.
Bloem Grewia occidentalis
Grewia occidentalis is een bladverliezende klimmende stuik die normaal gesproken zo’n drie meter hoog wordt. Er zijn struiken gesignaleerd van negen meter, maar dat is uitzonderlijk. Hij bloeit in de zomerperiode met paarse bloemblaadjes en knalgele stampers. Opvallend aan de bloemen is dat ze bijna niet verkleuren.
Na de bevruchting krijgt hij een groengrijze vrucht die later naar zwartpaars verkleurt. Het zijn steenvruchten die vierlobbig zijn, kort gezegd, een in vieren gedeelde vrucht, vandaar ook de naam Kruisbessie. De bladeren zijn langwerpig met een glanzende bovenkant, de onderzijde is licht behaard. Deze plant wordt veel aangeplant vanwege zijn sierwaarde. Ook heeft hij geen agressieve wortelgroei die hem zeer geschikt maakt als Bonsai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten