Prunus persica – Perzik
Een boom die nu prachtig staat te bloeien in mijn tuin, met zijn diep roze bloemen, is de Prunus persica. De Perzik, voor ons een tropische vrucht die men in de supermarkt kan kopen, is een boom die met gemak ons klimaat kan overleven.
De Prunus is een familie die wel meer dan vierhonderd geslachten kent. Enkele voorbeelden zijn de Pruim, Kers, Laurierkers, Sleedoorn, Japanse Sierkers en het Amandelboompje. Een belangrijk kenmerk van dit geslacht is dat zij allemaal steenvruchten vormen. De Prunus behoort tot de Rosaceae (Rozenfamilie) en kenmerkt zich door de bloeiwijze. Zijn geslachtsnaam komt uit het Grieks en betekent Pruim. Zijn soortnaam betekent dat hij afkomstig is uit Perzië (Iran), hoewel hij oorspronkelijk uit China komt.
De Prunus persica heeft lancet- puntvormig blad met een herkenbare hoofdnerf.Hij bloeit in het voorjaar met bloemen van zo’n twee centimeter. De bloei kan al op eenjarig hout voorkomen, de bloem staat meestal alleen. Hij is hermafrodiet, dus zelfbestuivend. Dit geldt niet voor alle Prunus soorten. Tevens is het zo dat de vruchten door kruisbestuiving groter, sappiger worden en een hogere opbrengst geven. De bloem is vijf tallig, vijf kroon- en vijf kelkbladen, heeft één stamper en meer dan twintig meeldraden. Na de bevruchting, meestal door bijen, vormen zich behaarde/ vlezige vruchten. In het midden van de vrucht bevindt zich een harde kern die twee zaden bevat, waarvan er maar één vruchtbaar is. Bij de Prunus dulcis (Amandel) zijn de noten eetbaar, bij de Perzik is deze giftig! Het bevat waterstofcyanide, een stof die suikers ontbindt, in kleine hoeveelheden wordt dit gebruikt om de spijsvertering te bevorderen.
Net als Appelbomen, kent de Perzik vele cultivars. De onderstam van de Perzik is meestal die van de Pruim. Wanneer u een Perzik plant, zet hem dan op een zonnige plek voor nog zoetere vruchten. Zorg ervoor dat er kruisbestuiving kan plaatsvinden voor een goede opbrengst. Ook is het goed om in het eerste jaar wat vruchten weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de boom zich goed kan ontwikkelen en niet al zijn energie in zijn vruchten steekt. Late vorst kan er nog wel eens voor zorgen dat er schade optreedt in de bloesem. Zorg ook voor een goede bemesting met voldoende sporenelementen en ook stikstof. Voldoende sporenelementen zorgen ervoor dat hij zich goed kan weren tegen schimmels, vooral tegen de bekende krulziekte die vaak bij de Perzik voorkomt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten