woensdag 1 april 2015

Grevillea ‘Superb’ – Zilvereik

Grevillea ‘Superb’ – Zilvereik

Een geslacht uit één van mijn favoriete families, de Proteaceae, is de Grevillea.
Van dit geslacht bestaan ongeveer driehonderdzestig soorten en ontzettend veel cultivars en kruisingen. Eén van deze kruisingen is de Grevillea (x) ‘Superb’.
Het is een kruising tussen de Grevillea banksii met een witte bloeiwijze en de Grevillea bipinnatifida met een rode bloeiwijze. De meeste Grevilleas zijn afkomstig uit Australië. De naam Grevillea is afkomstig van een Engels botanisch schrijver, genaamd Greville. Zijn rasnaam betekent schitterend.

De Grevillea ‘Superba’ wordt zo’n drie meter hoog en twee meter breed.
Het varenachtige blad is gelobd met een dikke hoofdnerf en het heeft een grijze gloed over zich. Hij bloeit bijna het hele jaar rond. De bloemtros is vijftien centimeter lang en bloeit in een punt vorm. Het fraaie van de bloem is zijn gekrulde rode stijl. De bloem bestaat verder uit vier zalmroze bloemblaadjes met daaraan vergroeide meeldraden. Hij wordt bestoven door kolibries en bijen. Na de bevruchting vormen zich ovale doosvruchten met daarin één of soms twee gevleugelde zaden. Door de Aboriginals worden de bloemtrossen ook wel bos-lolly’s genoemd, vanwege de zoete nectar. Ook worden de bloemen in water gedoopt voor het maken van een zoete drank. Hierbij vertel ik erbij dat dit niet bij alle soorten kan, sommige bevatten een giftig stofje. Ook kan het blad allergische reacties veroorzaken door een irriterende houtstof. Als kuipplant is deze Grevillea goed te houden, hij kan zelfs een klein beetje vorst verdragen. Wanneer u hem op een zonnige plek zet zal hij de hele zomer rijkelijk bloeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten