woensdag 9 april 2014

Curcuma sp. – Siamese Tulp

Curcuma sp. – Siamese Tulp

Ik heb al veel gembersoorten beschreven, de Curcuma die nu veel in bloemenwinkels en tuincentra verkocht wordt ontbreekt nog. De Curcuma alismatifolia is wel de bekendste Siergember die hier verkrijgbaar is. Zijn soortnaam betekent bladeren gelijkend op de Alisma, voor ons een bekende oeverplant met de naam Waterweegbree. Curcuma is de Indische/ Arabische naam voor saffraan.
Op de foto’s is de Curcuma sp. te zien, sp. is een aanduiding voor een soort die nog niet beschreven is, of gelijkenissen vertoont met andere soorten. Er bestaan veel vertalingen voor het geslacht Curcuma, een naam die men veel tegenkomt is Turmeric.

Het bestandsdeel van de Curcuma dat veel gebruikt wordt in de medische wereld heet curcumine. Deze stof wordt veel gebruikt tegen maag- en darmklachten, hersenaandoeningen en kanker. In Thailand noemen ze de vermalen wortelstokken, het gele poeder, ook wel magische poeder. Dit poeder wordt daar veel gebruikt als keukenkruid en als kleurpigment. De Curcuma/ koenjit die wij in de keuken gebruiken is afkomstig van het soort Curcuma longo, een hoger soort met witte bloemen. Het hoofdbestandsdeel in kerriepoeder komt uit het soort Curcuma domestica. In de VOC –periode hebben Nederlanders het soort Curcuma xanthorrhiza geïntroduceerd, de Geelwortel wat dan ook de letterlijke vertaling van zijn soortnaam is. Zij gaven deze plant de naam Temoe Lawak en is nu een zeer bekende naam in heel de wereld.

Er bestaan ongeveer tachtig soorten van het geslacht Curcuma. Hij is afkomstig uit de Gemberfamilie (Zingiberaceae) en vindt zijn oorsprong in de Aziatische landen.
De meeste soorten worden zo’n tachtig a één meter hoog. Net als alle andere gembersoorten heeft hij wortelstokken, deze kunnen na een aantal jaar een enorme omvang krijgen. Uit deze wortelstokken groeien langwerpige bladeren en een lange bloeisteel. Aan het einde van de bloeisteel zitten kleurrijke schutbladeren met daaronder het hermafrodiete bloemetje. De bloem bestaat uit een paarse onderlip met daarboven meestal drie witte bloemblaadjes. De Curcuma is gemakkelijk te houden als kamer- en kuipplant. Geef hem wel voldoende water en overwinter hem op een koele plek, zodat hij het jaar daarop weer prachtig gaat bloeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten