maandag 30 september 2013

Acalypha hispida – Vossenstaart

Acalypha hispida – Vossenstaart

Een plant die men veel in tropische kassen en soms ook in de huiskamers tegenkomt, is de Acalypha hispida. Hoewel hij erg op de Amarant (Amaranthus) lijkt door zijn bloeiwijze, behoort de Acalypha tot een hele andere familie. Hij behoort tot de Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie), waaronder bijvoorbeeld ook de Kerstster (Euphorbia pulcherrima) valt. Een eigenschap van deze plantenfamilie is dat zij giftig is, zo ook de Acalypha. Er bestaan bijna vijfhonderd soorten van dit geslacht.
De meeste soorten zijn afkomstig uit Oost-Indië en Hawaii en omstreken. Veel van deze soorten hebben zich nu gesetteld in de Verenigde Staten. De naam Acalypha is afkomstig uit het Grieks en betekent brandnetel, de bladeren en bloeiwijze lijken op die van de Brandnetel. Zijn soortnaam hispida komt weer uit het Latijn en betekent harig, wat refereert aan zijn harige bloeiwijze.



De Acalypha hispida wordt over het algemeen zo’n vier meter hoog, onder goede omstandigheden kan hij wel vijftien meter hoog worden. Het is een breed uitgroeiende struik en heeft gladde, heldere hartvormige bladeren die op het blad van de Kiwi lijken. Zijn bloeitijd is begin mei totdat er een koudere periode intreedt. De bloeiwijze is erg opvallend en lijkt op kattenstaarten. Deze lange bloei aar bestaat uit vele clusters met bloemen die men ook wel katjes noemt. Soms wordt de bloei aar wel langer dan een halve meter. De kleur varieert van paars tot rood, ook bestaat er een wit bloeiende cultivar. Het is een tweehuizige plant en wil zeggen dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen op afzonderlijke planten groeien.
Wilt u hem als kamerplant zaaien, hij houdt van een vochtige omgeving en lust een aardig slokje water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten