maandag 2 december 2013

Caesalpinia pulcherrima – Pauwenbloem

Caesalpinia pulcherrima – Pauwenbloem

Ik ben altijd aangenaam verrast als ik de Caesalpina bloeiend in een tropische kas aantref. Tot mijn grote verbazing staan de tuinen in heel Gambia vol met deze opvallende bloeiende struik. Men vermoedt dat deze struik oorspronkelijk uit het westen van Indië komt, maar dat is niet helemaal zeker. Hij is te vinden in tropische gebieden over de gehele wereld, vermoedelijk werd hij veel verscheept, omdat het een aantrekkelijke en gemakkelijke plant is. Hij behoort tot de Vlinderbloemigen (Fabaceae) in de onderfamilie Caesalpiniaceae. De Caesalpinia is vernoemd naar een Italiaanse botanicus en geneesheer, Andreas Caesalpini. Zijn soortnaam betekent fraai en is misschien wel bekend van de Kerstster, Euphorbia pulcherrima.

De Caesalpinia wordt meestal zo’n drie meter hoog en soms nog wel hoger. In de koudere gebieden kan hij zijn blad verliezen, maar over het algemeen is hij bladhoudend. Net als de Mimosa (Kruidje Roer Me Niet) sluit hij s ’nachts zijn bladeren en vouwt ze over elkaar. Hij bloeit de hele zomer lang, bloemen vormt hij aan het einde van de twijg. Over het algemeen zijn de bloemen rood/ oranje met een geel honingmerk, ook bestaat er een volledig gele variant. Opvallend aan de bloem zijn de lange meeldraden. De kleurrijke bloemen trekken veel vogels en vlinders aan.
Na de bestuiving vormt hij lange groene peulen. Na ver loop van tijd verdrogen de peulen en worden bruin. Door het verdrogen torderen de twee helften en barsten open dat overduidelijk hoorbaar is. De zaden schieten soms wel tien meter weg. Het blad en de zaden zijn overigens giftig, in de geneeskunde wordt de Caesalpinia gebruikt tegen zweren en infecties. Als kuipplant heb ik hem nog niet gezien, misschien lukt het mij om hem van de zomer eens een keer te zaaien.

9 opmerkingen:

  1. Uit is mij gelukt, zaadjes in een potje en is nu al een aardige plant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb die peulen meegenomen uit Bali. De 6 zaden in potgrond gedaan en na een week 5 plantjes uitgekomen. Eerst dacht ik dat de plantjes het niet gingen redden, maar de bladeren sluiten zich op enig moment (eind vd middag) en 's ochtends ziet het er weer goed uit. Ben benieuwd!
    Weet iemand of ze in de zomer naar buiten mogen of moet het altijd warm zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb m in een pot de gele variant.
    Ik woon op Curacao.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Staan hier in mijn tuin op Aruba bloemen zijn favoriet voor kolibries. De zaadpeulen hebben wel wat weg van drinkende kolibries

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb al jaren lang een boom van ongeveer 2 meter in een grote pot staan. Snoei deze elk jaar helemaal terug in het najaar, met als resultaat elke zomer 50 60 vloemen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En waar woon je dan als ik vragen mag? In Nederland. Ik heb er een die nu 20cm hoog is en de winter overleefd heeft binnen. Nu gaat hij met mooi weer naar buiten maar durf hem 's nachts nog niet buiten te laten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem, ik heb van verscheidene peulen uit Kaapverdie zaden gezaaid en maar 1 is opgekomen. Het is 1 rechte stam inmiddels van 1 meter. Hij is zeer goed gegroeid en ik begreep dat u uw boom terugsnoeid. Ik durf het niet goed aan maar ik wil de boom laten uitlopen met zijtakken. Mijn vraag aan u: hoe snoeit u en hoe moet ik snoeien? Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou om te beginnen de top eruit kunnen knijpen. Dan gaat hij vanzelf zijtakken vormen. Maar dan zal hij ook niet echt uitgroeien tot een hoge boom.

    BeantwoordenVerwijderen