maandag 3 juni 2013

Calibrachoa – Million Bells

Calibrachoa – Million Bells

Sinds een aantal jaar is dit perkplantje een zeer gewaardeerde zomerbloeier geworden. Soms draagt hij de naam minipetunia met zich mee, maar dit is niet correct. De Calibrachoa is in de negentiende eeuw ontdekt in Zuid-Amerika, samen met de Petunia. Deze twee geslachten vielen in het taxonomisch systeem (onderverdeling in plantenfamilies) allebei onder de naam Petunia. Een aantal jaar geleden zijn ze hiervan terug gekomen. Door het verschil in de voortplanting en de DNA structuur heeft hij de naam Calibrachoa gekregen. Hij is vernoemd naar een Mexicaanse farmaceut genaamd de la Bracho.
Calibrachoa mix
Net als de Petunia valt hij onder de Nachtschadefamilie (Solanaceae). De naam Petunia betekent in het Braziliaans tabak en dit relateert het geslacht aan het Tabaksplantje (Nicotiania). Deze twee geslachten lijken qua bloeiwijze erg veel op elkaar, beiden zijn zij ook lid van de Nachtschadefamilie. Het leuke van de naam Petunia is dat het weer een verlatinisering is van een andere taal.
Hoewel de Calibrachoa verkocht wordt als eenjarige, is het eigenlijk een vaste plant. Hij kan zelfs lichte vorst verdragen en bloeit dan ook tot aan de herfst. Er bestaan nu al ontzettend veel cultivars van dit geslacht, net als de Petunia komen er nog vele variëteiten bij. Wel is er een duidelijk verschil te zien in de groeiwijze van de Calibrachoa, de ene variëteit is compacter dan de ander. De Calibrachoa is een snelle groeier en wordt veel toegepast als hangplantje in bloembakken en manden. Tevens is hij zeer geschikt als bodembedekker in de border. Zet hem wel in een voedselrijke potgrond en mest hem later goed bij. Hij doet het uitstekend in de volle zon en kan enige droogte verdragen. Het is een onderhoudsarm plantje, als hij verdroogd zal hij na een flinke slok water zo weer overeind staan. Zet u hem in een pot, hij mag niet al te nat staan. Het liefst staat hij in een goed gedraineerde grond. Als hij te nat staat kan er wortelrot ontstaan en krijgen schimmels de kans. Kleuren zijn er in overvloed, zelfs zijn er al dubbele variëteiten verkrijgbaar.

3 opmerkingen: