woensdag 4 juni 2014

Fascicularia bicolor –Tuinbromelia

Fascicularia bicolor –Tuinbromelia

Een gebied in Chili dat ik altijd nog eens wil bezoeken is Patagonia. Dit gebied staat bekend om de Poema en de Guanaco, maar vooral ook om zijn prachtige natuur. De bekendste struik die daar groeit is de Anarthrohyllum of Vlamstruik, een andere bekende is de Fascicularia bicolor. Zijn Nederlandse naam is Tuinbromelia, in Engeland heet hij vertaald Zonbromelia, vanwege zijn bloemknop die omringd is met vlammend blad. Soms komt men de naam Fascicularia andina tegen, dit is een synoniem van deze plant en betekent letterlijk uit de Andes. Hij behoort tot de Bromeliaceae, het geslacht Fascicularia kent vijf soorten. De geslachtsnaam Fascicularia komt uit het Latijn en betekent gebundeld die refereert naar de bloeiwijze.
De Fascicularia bicolor bestaat uit een rozet van langwerpige grijsgroene scherpe bladeren. Hij vermeerdert zich door wortelstekken en door zaad. Hier in Nederland zal hij niet erg hard groeien, hoger dan veertig centimeter wordt hij hier niet.
Op de ideale standplaats kan hij een meter hoog worden. In zijn leefgebied groeit hij op kale rotsen en berghellingen, soms als epifyt. Hij kan dus goed gedijen op arme droge grond. Aan het einde van de zomer verkleuren de binnenste bladeren naar diep rood. In het midden van de plant vormt zich een bloemknop die vol zit met hel blauwe bloemetjes met gele meeldraden. Na de bevruchting door insecten vormen zich de lichtblauwe zaden. Ik heb deze plant nu in de volle grond staan, aanvankelijk van zijn standplaats kan hij tien tot vijftien graden vorst verdragen. Op een donkere plek in de tuin gedijt hij ook goed. Ik denk dat hij het beste als kuip- of kamerplant gehouden kan worden, afwachtend hoe hij het de komende winter volhoudt in mijn tuin.

1 opmerking:

  1. wat moet je doen met uitgebloeide bloemknoppen? De mijne heeft vorig jaar 2 bloemknoppen maar na uitbloemen zijn die er nog . moet je die verwijderen,

    BeantwoordenVerwijderen