Ipomoea tricolor – Klimmende Winde
We hebben allemaal wel eens van de Winde gehoord, hier in Nederland of van de exotische exemplaren. De bekendste tropische Winde, de Ipomoea tricolor, wordt in onze tuinen veel gezaaid als eenjarige klimmer. Eigenlijk is dit soort niet eenjarig, maar de koude winters overleeft hij niet. Van oorsprong komt hij uit Mexico, nu is het een veel geziene plant in de omliggende landen. In Amerikaanse films ziet men hem veel voorbij komen, ook omdat hij opvalt door zijn felle meerkleurige bloeiwijze. Soms wordt hij als onkruid gezien, vanwege zijn snelle groei en verspreiding. De Ipomoea is het grootste geslacht in de Windefamilie
(Convolvulaceae) en telt zo’n zeshonderd soorten. Een ander geslacht uit deze familie is de Convolvulus cneorum
(Zilverwinde) die veel verkocht wordt als mediterrane plant in het tuincentrum. Een andere bekende Ipomoea is de Zoete Aardappel/ Bataat, de Ipomoea batatus, tegenwoordig een veel gebruikte wortelgroente in de keuken.
|
Ipomoea tricolor |
In het Grieks heeft de naam Ipomoea te maken met zijn kronkelige vorm, vrij vertaald ‘wormgelijkend’. De familienaam Convolvulaceae betekent overigens ‘omwinden’. Inheems wordt de bloem bestoven door vleermuizen, in ons land wordt deze taak overgenomen door insecten. Wij noemen deze plant de Klimmende Winde, de Engelse naam Morning Glory vind ik eigenlijk een betere naam, vanwege de ontelbare Winde soorten. Mexicaanse stammen gebruikten de zaden als hallucinerend middel. Waar ik al vaker voor waarschuw is het experimenteren met planten, doe dit absoluut niet. Vooral niet met de zaden van de Ipomoea, deze zijn zeer giftig en kan misselijkheid en leveraandoeningen veroorzaken.
|
Ipomoea tricolor |
Het is mogelijk om de Ipomoea tricolor te laten overwinteren op een warme plek. Gemakkelijker is het om deze plant in het voorjaar te zaaien. Door zijn snelle en bloeirijke eigenschappen wordt hij dan ook veel toegepast als snelle afscheiding, of voor het verfraaien van een lelijke wand. Hij houdt van een vochtige humusrijke grond en zet hem het liefst in de volle zon, voor een kleurig resultaat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten